Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

dinsdag 21 februari 2023

Constellatie: Horum Geminorum

HORUM GEMINORUM (23:03-23:58)

AMUSE-GUEULES

 

Rising from the vapour, misted, patterns, voices left behind
From the vapour, misted, patterns, can we stay a while?
Guess I'm sick of things being the same
Doesn't have to be every day, never change
Just recycling things I thought were true when I was younger
But I’m moving on, I should have listened – oh
The splinters left me blind, I had to change my mind


“Perspectief is alles,” zei de idioot, en hij pleegde zelfmoord omdat leven uiteindelijk de traagste en meest pijnlijke manier is om dood te gaan. Daarover gesproken: er zijn veel talen die geen verschil maken tussen het proces van het sterven en de eenmalige overgang naar de dood zelf. Je kan natuurlijk wel zeggen “ik ben aan het sterven” maar zeggen “ik sterf” klinkt zowel definitiever als overdrevener. Niemand die effectief aan het doodgaan is, zegt “ik sterf”. In het Frans zeg je nochtans in beide gevallen “je meurs”.

Ik zet de waterkoker aan en breng het theezakje in als een omgekeerde tampon. Vroeger waren er jonge vrouwen die doodbloedden aan zeer hevige maandstonden. Vroeger was zo veel meer dodelijk. Een beet van een dier, een verkeerde maaltijd of eens raar kijken naar de lokale prelaat en het was gedaan. Doordat we niet altijd meer beseffen hoe goedkoop het leven vroeger was, lijkt het nu soms des te goedkoper door de vanzelfsprekendheid ervan. Mijn verre voorouders van een millennium geleden zouden versteld hebben gestaan van het feit dat ik niet alleen kan lezen en schrijven, maar dat ik eveneens niet misvormd ben, mijn woonst maar met één dier moet delen en informatie kan halen uit sprekende dozen, bewegende beelden en onzichtbare golven die demonische porno tot vlak bij mij kunnen brengen. En dat ik niet geloof in God en dat niemand hier dat raar vindt. Depressie was toen nog een filosofie en geweld een hobby. Voor de zelfverklaarde stoere kinkels van onze tijd is het omgekeerd. Ze zijn te laf voor echt geweld en ze denken dat depressie een verzinsel is van verwekelijkte slappelingen, terwijl, en hier komt de clou, zijzelf de slappelingen zijn omdat ze hun geest hebben vastgeklonken aan de barbecuestellen van hun dom machismo.

De waterkoker klikt af en ik giet het water secuur in de theekop.

Het brubbelt. Bij de goden, het brubbelt


Dit is maar een extract van het derde hoofdstuk van 'Constellatie', dat je vanaf 15 april digitaal kan kopen op Boekjeswebshop. Enkel Patreon-abonnees hebben toegang tot de volledige hoofdstukken en kunnen het boek later ook gratis krijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten